Здраве и красота

Време е за любовен списък с желания!

Правиш списък с нещата, които трябва да напазаруваш в супермаркета; степенуваш по важност домашните си задължения; подаръците, които искаш да получиш за Коледа; подреждаш наум целите си през новата година… Тогава защо и на Деня на влюбените да не си съставиш списък с цели?

Сингъл? Обвързана? Без значение какъв е любовният ти статус, тази година използвай иначе досадния Свети Валентин, за да помислиш първо за себе си и да набележиш целите си в любовта. Може би думите „цел“ и „любов“ ти звучат странно в едно изречение? А не трябва. Изборът на партньор е един от най-важните избори в живота ти и има решаващо значение за щастието ти. Затова в никакъв случай не бива да го подценяваш. Какво трябва да направиш ли? Ами много просто – да бъдеш честна със себе си, да си признаеш от какво наистина имаш нужда в любовта и след това да се стремиш да го получиш. Ако са те учили, че любовта се опира на мита за Пепеляшка, нищо чудно, когато пораснеш, вместо да търсиш така наречения Принц и да се бориш за него, да си стоиш в двореца, грешка – апартамента си, и да го чакаш с надеждата, че той някога ще те забележи и ще те избере. Ние обаче смятаме, че заслужаваш повече, и сега ще ти покажем шест стъпки, които ще ти помогнат още на този Свети Валентин да откриеш и да задържиш щастието в любовта.

Признай от какво имаш нужда във връзката си…
дори това да звучи малко егоистично или грубо на глас. Например: „Аз съм самостоятелна и отговорна, грижа се сама за себе си от 18-годишна и имам нужда от сигурност – от стабилен и сериозен мъж, който също може да се грижи за себе си, знае какво иска и как да го постигне“.

Разбери какъв е твоят типаж
Всяка от нас си пада по определен тип мъже и в това няма нищо лошо. Все пак, за да откриеш половинката си и за да я разпознаеш, трябва да знаеш добре какво търсиш. Мъжете също си имат типаж. Разликата е, че нашият невинаги е очевиден и не се изчерпва само с цвета на очите, косата и ръста. Причината е много проста – при нас физическото привличане не е толкова важно, както при мъжете. Затова вземи една химикалка и напиши на лист качествата, които търсиш в един мъж. Ще ти помогнем – интелигентен, забавен, отговорен… Нататък можеш да продължиш и сама.

Не подценявай хармонията в секса
Според сексолозите, за да е успешна една връзка, ти и гаджето ти трябва да сте на една секс честота. С други думи – да сте еднакво сексуално активни. Или поне през по-голямата част от времето. Ако той е по-сексуално активен от теб и те желае много по-често, отколкото ти него, или обратното, нито един от двама ви няма да е истински задоволен и впоследствие щастлив. Как да разбереш дали той е твоята идеална секс половинка? Според изследванията трябва да прекарате поне три месеца заедно.

Не се срамувай, че търсиш финансова стабилност
Не ни разбирай погрешно, не те учим да бъдеш меркантилна, а просто да помислиш върху това, как двамата заедно ще се справяте с парите. Ако искаш до себе си мъж, на когото можеш да разчиташ (особено докато си в майчинство), бъди открита и му го кажи. Повярвай, няма да ти е никак лесно, ако от двама ви само ти работиш, а той учи трето висше. Ако ти самата ходиш на работа и изкарваш пари, няма нищо лошо в това, да искаш мъжът до теб също да бъде финансово стабилен. Все пак най-малкото е нечестно ти да си единствената, която носи прехраната вкъщи. Всеки семеен психолог ще ти каже, че сексът и парите са нещата, които най-често разбиват браковете. Да си над тези неща ли? Няма нужда.

Не превръщай брака в самоцел
Не допускай грешката да се омъжиш само защото според другите вече ти е време. Ако вземеш това решение, трябва да си го правила, защото си послушала сърцето си, а не хората.

Търси някого с ценности като твоите, с когото можеш да говориш спокойно и да бъдеш себе си, без да се притесняваш. И когато го срещнеш, не го пускай. Трудно ти е да го разпознаеш? Отговори си на тези въпроси: Можеш ли да го наречеш свой приятел? Имате ли общи ценности и интереси? Можеш ли да говориш с него? А, да, и моля те, не вярвай на онази глупава теория, че любовта траела три години. Тя трае толкова, колкото и позволиш да остане.

Първо обикни себе си
Няма как да обикнеш някого, ако не обичаш самата себе си. Освен това според мъжете онова, което те прави най-привлекателна в техните очи, е да обичаш живота си и да се забавляваш. Затова спри да се оплакваш, да се подценяваш или да се сравняваш с другите жени, и се наслаждавай на живота. Истината е, че винаги ще има някоя по-красива, по-млада, по-слаба или дългокрака жена от теб. Никоя обаче няма да бъде точно като теб. Помни, че ти също си имаш своите положителни качества, затова давай смело напред и не спирай да вярваш в себе си. Само тогава господин Перфектен няма да може да ти устои.