За детето

Грижата в първите няколко дни след раждането и кърменето на бебето

Добре известно е, че бебета се развиват най-добре, когато се кърмят при поискване. През първите месеци от развитието на вашето новородено, неговите нужди се променят много бързо, ето защо и промените в режима на хранене могат да са много резки и големи и може доведат до вашето притеснение. Поради това ние сме подготвили няколко съвета, които да ви помогнат да преминете по-спокойно през тези промени заедно с вашето дете.

 

В най-добрия случай, през първите 5 дена вашето новородено ще бъде поставено на гърдите ви още след раждането. Тогава то още не е готово да се храни, но има нужда да ви усети, за да се почувства сигурно в новата непозната за него обстановка. Когато първият плач утихне, бебето се успокоява и започва да разглежда заобикалящия го свят, сгушено удобно в обятията на майка си.

 

Уморено от погълнатите знания за новата му обстановка, първите впечатления и отпуснато от вашия глас и от това, че го галите, бебето може да поспи няколко минути. Ако когато се събуди е все още върху гърдите ви, ще започне да показва че е гладно, като върти главичката, изплезва на език и поднася ръчичките си към устата. С наместване то самичко достига до кърмата и след няколко кратки минутни, успява и само да засуче. Така първото кърмене обикновено се помества между първия и втория час.

 

След това бебето заспива за дълго, като ако не е при вас, то ще се буди по-трудно и през по-големи интервали. Но ако все още сте заедно и новороденото е в прегръдките ви, близостта и мирисът на сърмата го стимулират, така че то ще се събужда за да се храни.

 

През втория-третия ден след раждането вероятно бебето ви да бъде доста сънливо поради жълтеницата. При някои деца се наблюдава, че ако бъдат оставени да се събуждат сами, е възможно да спят дори по 4-5 часа. Тогава обаче, това не е препоръчително. Много важно е да помните, че бебето трябва да се храни ни по-рядко от 8 пъти на денонощие, за да се улесни отделянето на билирубина от тялото му и да може жълтеницата да премине бързо. Това означава да будите бебето, ако то не го прави само на 2-3 часа.