Здраве и красота

Дамските парфюми на Christian Dior са ароматни шедьоври, вдъхновени от магията на цветята

Дамски парфюми на Christian Dior са любими на жени по целия свят. Те са белег за класа, стил и изтънченост. Повечето от дамските ухания на Christian Dior са вдъхновени от красотата на цветята и техните великолепни аромати. Флоралните мотиви имат специално място в сърцето на Christian Dior и намират проявление, както в парфюмите на бранда, така и в някои от колекциите му висша мода. Произведенията на Christian Dior придобиват известност “на пет континента само за десетилетие”, както твърдят анализатори на творчеството на именития дизайнер.

Още като дете Christian Dior имал специално отношение към цветята и изкуството

Любовта на Christian Dior към цветята започнала още в детските му години, когато прекарвал много време в розовата градина на дома си. Научил латинските наименования на много от цветята и те се превърнали за него в истинска страст. Семейството му се надявало той да поеме по пътя на дипломацията и политиката, но единственото, което младият Christian Dior искал, е да се занимава с изкуство. Така започнал да прави първите си модни скици, а няколко години по-късно основал компания за облекла и парфюми, която и до днес е една от водещите в света.

Флоралните мотиви са характерни за парфюмите на бранда и продължават да са водеща концепция при създаването на ухания дори след смъртта на Christian Dior.

Първият парфюм на Christian Dior е забележителният Miss Dior

Уханието е лансирано през 1947 година и е вдъхновено от сестрата на Christian Dior – Катрин, която участвала във Френската съпротива по време на Втората световна война и оцеляла в концентрационните лагери на смъртта. Шипрово-цветният парфюм Miss Dior е наситен с лъчезарна жизненост и е истинска възхвала на живота, който се възражда след унищожителните години на войната. Ароматната композиция е разработена за Christian Dior от Жан Карл и Пол Вахер. Уханието се открива със свежи нотки бергамот, гардения, клари сейдж, галбанум и алдехиди. В сърцевината разцъфва пищен цветен букет от ирис, нарцис, карамфил, лилия, жасмин, роза и нероли. Базовият акорд е съставен от дъбов мъх, кожа, ветивер, пачули, лабданум, сандалово дърво и кехлибар. Емблематичният парфюм на Christian Dior – Miss Dior претърпява редица реформулировки през годините и до днес остава едно от най-търсените ухания на бранда.

J’adore е един от най-харесваните дамски парфюми на Christian Dior

Цветно-плодовото ухание за жени е лансирано през 1999 година. Ароматната композиция на J’adore е разработена за Christian Dior от парфюмериста Калис Бекер. Уханието се открива със сочни нотки круша, пъпеш, магнолия, праскова, мандарина и бергамот. Флоралната сърцевина е преплела жасмин, лилия, тубероза, фрезия, роза, орхидея, слива и виолетка. Мускус, ванилия, къпина и кедър на финала придават завършеност на аромата. Модерният и бляскав аромат, проектиран изцяло в традициите, заложени от Christian Dior, печели изключителна популярност в зората на новия век. Той, също като Miss Dior, дава началото на уханна линия от реформулировки, които са представени през следващите години.

Уханията за жени на Christian Dior са популярни и търсени по целия свят

Те впечатляват със завладяващата си жизненост и имат своите верни почитателки, които не изневеряват на доказания бранд години наред. В уханията на Christian Dior се влюбват жени от всяка възраст, тъй като красивите аромати ги карат да се чувстват очарователни и желани.