Дом и семейство

Домакински уреди, които консумират много енергия

Растящите сметки за ток ни карат сериозно да се замислим над разхода на електроенергия. Наред с уредите, за които знаем, че консумират много енергия, има и такива, които натоварват месечната ни сметка повече отколкото смятаме.

Разбира се, трябва да подчертаем, че разходите варират според класа на енергийна ефективност и мощността. По правило, уредите, които влияят сериозно на сметките ни са тези, които произвеждат много топлина, за да работят.

Домакински уреди, които консумират много енергия

Например, хладилникът или телевизорът не се нуждаят от много топлина, за да работят. Вместо тях ютията използва 2000 вата от момента на включване до достигане на необходимата температура.

Бойлерът, който е сериозен консуматор на електроенергия, се конкурира сериозно с климатика, пералнята и сушилнята. Някои по-дребни уреди като нагревател, духалка, сешоар и дори преса и маша за коса, също допринасят за високата ни сметка в края на месеца. Ако се замислите, за всички тях е необходима висока температура за постигане на добри резултати, нали така?

Вентилаторът също е един солиден консуматор, особено ако е мощен. И така както смятаме, че климатикът ни излиза по-скъпо и включваме по-често вентилатора през топлите месеци, накрая оставаме неприятно изненадани.

Що се отнася до пералнята, бихте могли да перете на еко режим, или на ниска температура. Трябва да знаете обаче, че дългите програми са по-икономични от кратките, ето защо еко-то пере няколко часа. Също така сушилнята не винаги е необходима, особено при топло време. Когато е възможно, я прескачайте.

Ето и някои полезни съвети за намаляване на разходите за електроенергия:

  • Избягвайте потреблението в режим на готовност: Изключвайте уредите, които не използвате.
  • Включвайте осветлението само при нужда, не оставяйте светнати крушките в коридора, банята и кухнята, когато не сте там.
  • Гответе разумно, като не оставяте фурната, котлоните и абсорбаторът включени по-дълго, отколкото е нужно.
  • Затваряйте вратите на помещенията, които отоплявате.