Дом и семейство

Достатъчна охрана ли е видеонаблюдението за дома?

Инсталиране на система за видеонаблюдение за дома без никакво съмнение е допълнителна сигурност на собствеността ви. Дали е напълно достатъчно, обаче, това е съвсем друг въпрос. За да сте спокойни е желателно да инвестирате в няколко степенна защита, която разбира се включва и наблюдение.

Първо ниво – Ключалки и врати

Първо си осигурете по-добро качество на ключалките. Най-добре би било да ги смените със секретни. Вратите е желателно да са метални и блиндирани. Тези първи крачки към по-сигурен дом са на пръв поглед са съвсем простички, но действат безотказно и не са за подценяване. С тяхна помощ затруднявате недоброжелателите в максимална степен. Второ ниво – Видеонаблюдение и охрана

Много хора поверяват сигурността и защитата на имуществото си на алармени системи или видеонаблюдение. Комбинацията от двете е възможно най-добрия вариант, от който можете да се възползвате.

Алармените системи разчитат на датчици, който се монтират на ключови места в жилището. Те засичат движение и сигнализират към съответната охранителна фирма. Датчиците могат да са с кабели или без. По-добрият вариант е инсталиране на датчици без кабели. Така няма да е възможно да се прекъсне работата им при навлизане на крадци в дома, което лесно се случва при тези с кабели.

Системите за видеонаблюдение в дома се базира на камери. Главно те се разполагат около входната врата и в коридора на жилището. Какъв ще е техният брой се определя спрямо площта, която трябва да покрият. Има огромно разнообразие от модели с различни възможности.

За да се снабдите с най-добрата техника е желателно да се запознаете първо със спецификите на собствения си имот. Трябва да определите точните им местоположения на камерите, разделителната им способност, фокусното разстояние, което ви е нужно и дали ще ви е необходим нощен режим. Най-високо ниво на охрана и защита

Когато инсталирате система за видеонаблюдение в дома, трябва да сте напълно наясно, че това съвсем не ви е достатъчно. В крайна сметка тя ще заснеме посегателството на имуществото ви и в последствие ще помогне на органите в бързото разрешаване на случая, но няма да може своевременно да сигнализира за кражбата.

За ваше добро ви съветваме да комбинирате всичко изброено до тук. Може да ви се наложи да инвестирате по-голям сума в подмяна на врати и ключалки и монтиране на аларма и видеонаблюдение, но определено ще си заслужава.

Като казваме по-голяма сума, нямаме предвид, че видеонаблюдението на дома ви ще ви излезе солено. Напротив. В днешно време тази техника е все по-достъпна до широкия потребител. Много по-улеснено е и самото и монтиране от хора без технически познания. За още по-голямо удобство се предлагат и готови на системи за видеонаблюдение с всичко необходимо. Дори този вариант ще ви излезе по-евтин, от колкото сами да си сглобявате конфигурацията.