Здраве и красота

Здрава и красива коса

Косопадът и влошената здравина на косата и скалпа са следствие от много различни фактори в средата около нас , но ако гените няма как да бъдат избегнати, то подбирането на това с какво се храним и няколко промени в начина на живот, могат да помогнат да се справим с проблема и да се погрижим за здравето на своята косата.

Балансираният хранителен режим с протеини, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти е много важна за здравината на коса. Някои от другите фактори, които водят до увреждане на косата могат бъдат преодолени с предприемането на определени мерки.

Някои лекарства, прекомерният стрес в ежедневието, излагането на слънчева светлина, дъждовната вода, която може да съдържа киселини и други химикали, замърсяването и прахът по улиците правят косата безжизнена, суха и накъсана. Това пречи на здравия й растеж и води до косопад. Много от продуктите за коса като гелове, спрейове и други стилизанти, нерядко я увреждат, защото съдържат изкуствени химикали, които изсушават и разрушават естествената структура на косъма. Къдренето и боядисването, както и смяната на шампоана и балсама често също имат негативен ефект. Избягването на тези продукти и фактори, може значително да подобри цялостния вид и здравина на вашата коса, като я върне към естествения и бляскав вид.

Вижте също: Безопасно изсветляване на коса

Множество храни също помагат за поддръжката на косата. Богатите на определени витамини и минерали, допринасят за здравето и намаляват последиците от увреждането на косъма. Витамин А, съдържащ се в морковите има значение за подхранването на скалпа и поддръжката на блясъка, здравината и влажността на косата. Косопадът или обезцветяването може да се в последица от дефицит на желязо. Този минерал можем да си набавяме с храни като сушените сини сливи, червеното цвекло, зелените зеленчуци. Пълнозърнестите продукти имат в състава си много фибри и и други хранителни вещества, които не се губят при обработването на храната и са полезни за косата. Не на последно място, достатъчното количество вода всеки ден е много важно за поддържането на скалпа.

Елиминирането на едни фактори и специалната диета, повечето вода и грижа за косата неминуемо ще допринесат за нейната красота. Погрижете се за нея и тя ще ви се отплати с здрав и красив вид.