За детето

Здравословно хранене за децата

Правилното възпитание към храненето и на децата са е най-важното нещо за правилното бъдещо развитие, което е задължения на родителите. Още със самото раждане започват и грижите за храненето, от което зависи здравето, растежа и развитието им.
Първите 7 години са особено подходящ за изграждане на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на родителите си и са в период на създаване на своите хранителните навици и култура като цяло.
Лоши последици за здравето на децата могат да окажат недохранването, преяждането, а също така и небалансираното хранене, по всяко време на деня. 

  Много важно е осигуряването на редовно хранене с пълноценни и разнообразни храни,като е препоръчително рамките на 2 седмици да не се допуска повтаряне на ястията Ежедневно в менюто на децата включвайте представители от четирите основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.
Хранете децата си по четири пъти на ден, тъй като редовното хранене предотвратява приемането на много храна наведнъж и помага за по-доброто храносмилане. Не е препоръчително на един прием детето да консумира повече от 350 – 400 г храна. Закуската е от най-голяма важност и заради това не бива да се пропуска. 
Отделянето на достатъчно време за хранене на децата също е от голяма важност. Това трябва да се извършва в приятна и спокойна обстановка, което ще допринесе за създаването и затвърждаването на навици за правилно хранене у тях.

Също така е препоръчително да ограничавате консумацията на тестени и сладкарски изделия от децата, въпреки че те са им любими. Избирайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти, като ги включвате в менюто поне два пъти седмично. Препоръчителни са и макаронени изделия(1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).