Дом и семейство

Изборът на подходящо лепило за фаянс

Много хора предпочитат да поставят фаянсови плочки в своите домове. Нужно е обаче те да бъдат поставени правилно с качествено лепило, иначе после ви очакват сериозни главоболия. Лепилото освен да гарантира здравина е нужно да предпазва от появата на мухъл и плесен. При поставяне на фаянс в банята е нужно лепилото да има защита против вода, защото абсорбирайки влагата сами знаете какво ще се случи.

В миналото лепилото се е приготвяло на място и това е довеждало до редица проблеми. В момента вече има готови приготвени смеси, които се продават в големи чували с различни килограми, съобразени с нуждите на клиента. Разнообразието от лепило за фаянс по оторизираните магазини е голямо. Ако нямате представа какво точно трябва да закупите, по-добре се посъветвайте с продавач-консултант, който да ви насочи според плочките и мястото, където ще бъдат поставени.

Изборът на лепило за фаянсови плочки се свързва с вида им, начина на полагане и повърхността върху, която ще бъдат поставени. Не забравяйте да следвате внимателно указанията, които са подробно написани от производителя. Някои плочки изискват определено лепило за да важи гаранцията след това.

 

Какво лепило да изберем?

 

  • Предварително смесени лепила за плочки – този тип лепила обикновено се използват за стенни фаянсови или друг вид плочки. Те започват да действа моментално след като са нанесени по плочката. Това предотвратява възможно плъзгане или падане по време на полагане. Най-популярните предварително смесени лепила за фаянс са органичните с кратко време за втвърдяване. Все пак избягвайте такъв тип, ако вашите плочки ще бъдат постоянно изложени на силна топлина;
  • Специализирани лепила – при тях се изисква точно определено полагане, с ясно приложение. Такива могат да се използват за подове, където има вградено отопление. Лепилата могат да бъдат част от изграждането на цялостна стенна или подова система, защото те трябва да издържат на евентуална влага или топлина.

 

Автор: webselo.com