Бременност и раждане

Йога по време на бременност

Йога за бременни може да бъде много полезна както за майката, така и за бебето. Тя помага на бъдещата майка да се „настрои на честотата“ на растящото в нея дете и неговите нужди.
Позите могат да помогнат и за подобряване на издръжливостта на майката и успокояването на ума, свързана със самото раждане и предстоящите грижи за детето след него.

Йога спомага за добрия баланс, тъй като по време на бременността той е нарушен от нарастващия плод. Повишените нива на естроген и прогестерон водят до постоянна умора. Фокусирането върху дишането по време на практикуването на йога помага за физическия и емоционален баланс, нужен за пълноценно и спокойно раждане без усложнения.

С порастването на бебето в утробата на майката определени мускули търпят по-голямо натоварване, особено в областта на кръста и гърба. Нарастващото тегло на плода се отразява също така и на бедрата, а уголемяването на гърдите, свързано с кърменето, напрягат раменете и врата. Йога помага именно за облекчаването на тези неразположения, като умерено напряга мускулите и държи във форма бременната, без да застрашава бебето.

Преди да се пристъпи към изпълнение на каквито и да е йога упражнения, е препоръчително бременната да се консултира със своя акушер-гинеколог, за да е сигурна в своята безопасност и тази на плода. По отношение на позите, специалистите твърдят, че сред най-подходящите са тези, които изискват клякания, тъй като те подготвя майката за предстоящото раждане.

Освен това има и пози, които помагат за предотвратяването на стриите по кожата, възникващи поради нейното разтягане. Това са определени позиции, при които има отваряне на бедрата, изграждащи гъвкавост. Трябва да се избягват всякакви завъртания и натоварвания в областта на корема, а позициите да се изпълняват под контрола и наблюдението на професионален инструктор по йога.

При желание на бъдещата майка да се занима с йога през бременността,се препоръчва те да се насочат към групови занимания с изготвена програма упражнения, водени от квалифициран специалист. Тя непременно ще подобри здравето и ще подготви майката за раждането и грижите за бъдещото и бебе.