Здраве и красота

Какво е кинезитерапия и кога се прилага

В един или друг момент в живота ни може да се появи спортна травма, контузия или проблем с опорно-двигателния апарат. В днешно време при хората с офис професии и в следствие на продължително обездвижване и лоши навици могат да се появят болки в областта на кръста, гръбнака и врата. В такива случаи проблемът може да се излекува или подпомогне лечението му чрез кинезитерапевтични методи и процедури. Кинезитерапията също така може да се използва с профилактична цел при неспортуващи хора, тъй като част от методите ѝ включват различни по вид движения и упражнения, както и лечебен масаж.

 

Кинезитерапията в България е все още подценяван метод за възстановяване. В развитите страни от много време се прилага с лечебна и профилактична цел и има доказани благоприятни ефекти при различни проблеми, като травми, заболявания на опорно-двигателния апарат и инсулт. След прекаран инсулт е много важно навременното започване на кинезитерапевтични възстановителни процедури. Методите на кинезитерапията се използват при възстановяване след оперативни манипулации, при лечение на травми, за подобряване на състоянието при различни заболявания на ставите и др. Профилактично се използва за раздвижване на организма и подобряване на кръвообращението и обмяната на веществата.

 

Кинезитерапията в общи линии означава метод за лечение чрез движение. Познат е у нас като лечебна физкултура (ЛФК), като се включва и лечебният масаж. При метода се извършват различни видове движения според вида на проблема.

 

Важно е да се знае, че кинезитерапевтичните процедури се извършват от специалисти с необходимата квалификация и образование. Кинезитерапия в България се изучава в НСА, Софийски университет, ЮЗУ и медицинските университети и колежи. Образованието и квалификацията са от значение, тъй като при неправилно приложени методи или масаж може да се стигне до сериозни увреждания, вместо подобрение или лечение. Освен това, кинезитерапевтът трябва да се запознае какъв точно е проблемът, който ще лекува. Също така, кинезитерапевтите не дават обещания от типа, че ще Ви излекуват напълно с няколко терапии. Често лекарите ортопеди и травматолози казват дали е необходима кинезитерапия, а от друга страна кинезитерапевтът трябва да може да направи преценка на състоянието Ви и да каже дали би могъл да се справи с проблема.