За детето

Как да се погрижим за средата на новороденото

След връщането от родилния дом е време вие да поемете грижите за вашето бебе. Не се съмнявайте, че ще се справите, след като толкова сте се подготвяли. В началото за да сте по-спокойно може да присъства някой вече опитен близък, поне в първите няколко дни след изписването , а хубаво е и по-дълго, за да се възстановите напълно от раждането. Ние сме подготвили няколко полезни съвета за това как да изкъпете вашето бебе, за да се чувствате още по-спокойно докато го правите.

 

За вашето новородено е важно да има приятна стая, уютно легло, удобни дрешки, необходимата му храна и естествено да го поддържате достатъчно чисто за да е здравословна неговата среда. Температурата в стаята, в която ще живее бебето, трябва да е около 20-22 градуса. Децата имат по пълноценен сън в по-хладно помещение, а са неспокойни в претоплено. Ако температурата в стаята достигне 24 градуса и я надвиши, новороденото, което все още не може да регулира своята собствено температура има опасност да я повиши до 37,3 – 37,5 градуса само поради факта, че помещението се е претоплило. Въздухът трябва да бъде влажен, за да не се допусне прекалена загуба на вода от тялото чрез белите дробове при дишане и през кожата при изпарения. Сухият въздух намалява влажността на горните дихателни пътища. Поради тази причина през зимата трябва да поставяте на печката или радиатора широк съд с вода, който да поддържа количеството пари. Легълцетето на детето трябва да може лесно да се почиства, да е устойчиво, да е безопасно за него, да има перила или друга преграда така, че то да не изпадне.

 

Това са нашите няколко съвета за това как атмосферата в която да отглеждате вашето новородено бъде максимално здравословна за него. Погрижете се за температурата на въздуха, неговата влажност и чистотата в стаята в която спи детето ви, за да расте то здраво и щастливо.