Дом и семейство

Как да се предпазите от дървеници в дома си

Дървениците са кръвосмучещи насекоми, които се хранят с гризачи, птици, прилепи и хора. Те имат овална форма, а на цвят са червеникаво-кафяви. Хапещите инсекти могат да бъдат открити в гънките и шевовете на дюшеци и матраци или в пукнатините на леглото ви.

Дървеници
Присъствието на дървеници в дома ви е неприятно изживяване, тъй като ухапването от тях често предизвиква сърбежи, а в някои случаи и алергични реакции. В тази статия ще ви дадем няколко добри съвета, затова как да се отървете от дървениците.
Какви мерки да вземете

 

На първо време, желателно е да запълните всички пукнатини в мебелите и стените си, защото именно те стават леговища за дървеници. По възможност напръскайте местата със специален пестицид, който може да откриете в аптеките. Друга възможност е да повикате професионална фирма за пръскане срещу дървеници във вашия град.
Перете дрехите и постелите си на по-висока температура, за да убиете едновременно дървениците и яйцата им. Препоръчително е водата да бъде поне 113 градуса, за да може да отстраните неприятните насекоми. Съветваме ви да използвате бял цвят чаршафи, възглавници и завивки, защото така дървениците ще се скрият по-трудно.
Имайте предвид, че дървениците са там, където има най-много хора. Това са хотели, училища, болници и апартаменти. В случай, че ги видите не изпадайте в паника, а бързо съставете план за действие, който включва горепосочените съвети.
Възможно е да се наложи да изхвърлите стар дюшек или матрак, ако е станал скривалище на дървеници. Това важи и за изостанали кутии, мебели, мокети, хартии и други. Всички от изброените могат да съдържат хапливите инсекти и затова бъдете особено внимателни с вещите си.
Обикновено дървениците могат да бъдат пренесени с багаж или дреха, така че могат да бъдат намерени и в добре поддържани жилища. Не е задължително хигиената да е влошена, за да станете мишена на дървениците.
Кръвосмучещите насекоми се появяват през нощта и именно тогава ни атакуват. Точно това е и подходящото време, в което можем да инспектираме жилището си за евентуални леговища.
Опасно ли е ухапването от дървеници
Хората реагират различно на ухапванията от дървеници. Специалистите твърдят, че няма нищо страшно от гледна точка на зарази, но пък са възможни алергични реакции, при които се налага антибиотично лечение. В повечето случаи ухапването оставя подутина по кожата, наподобяваща ужилвано от комар. Появява се зачервяване и неприятен сърбеж по ухапания.
Болките при ухапване от дървеници се лекуват с вземане на медикаменти. Ако изпитвате продължителен дискомфорт след ухапване от дървеници, се свържете с вашия лекар, който ще ви предпише лосион или крем, с който да излекувате болните места.
В някой случаи е възможно да сбъркате ухапването от дървеница с обикновен обрив, тъй като и в двата случая се явяват червени подутини по тялото. Уверете се, че става дума за атака от насекомо, а не друга реакция на организма ви.
Професионални методи за унищожаване на дървеници
Обикновено професионалистите, предлагащи пръскане против дървеници правят предварителен оглед на мястото, където живеете или работите. Оглеждат се шкафове, легла, подови настилки и различни предмети, за да се прецени дали те са станали поредното леговище на дървениците. Имайте предвид, че професионалистите са детайлно запознати с особеностите в поведението на дървениците и познават подробно всички потенциални зони, които те могат да обитават в дома ви. След направената диагностика се пристъпва към действие. Обикновено се извършва чрез внимателно пръскане на препарат, който да убие неканените гости и техните яйца.
Пръскат се всички помещения, тъй като насекомите лесно се пренасят с обувки, чехли, сакове, раници и други дрехи. Колкото по-бързо се премахне заразата, толкова по-добре за собствениците на дадената сграда.
На обработка подлежат и вашите стени, понеже дървениците често оставят яйцата си по тапетите и ламперията. Цялата тази процедура изисква екипа да носи съответната предпазна екипировка, която да му осигури пълна безопасност.
Често препаратите за унищожаване на дървеници са безвредни за хората и животните, но в някои случаи стопаните трябва да освободят помещенията си за няколко часа. Всичко това зависи от използваните отрови за борба с насекомите.
След като работата завърши се правят един или два контролни прегледа същия месец, за да се прецени дали методът е подействал или не.
Независимо какви мерки сте взели, колко чисто пазите и дали сте успели да запълните всяка пукнатина в дома си, потенциална заплаха от нашествие на дървеници винаги има. Опасността може да дойде дори от гостите, които сте поканили на партито си предишната вечер или да я внесете съвсем сами, след дълга ваканция. Борбата с тях според някои източници граничи с невъзможното по ред причини и единствено професионалната намеса може трайно да подсигури ефективното им дълготрайно унищожение.