Бременност и ражданеЗдраве и красота

Как да се справим с болките в гръбнака и вратовете по време на бременност?

Бременността – това вълшебно време, когато животът ти преминава през страхотни промени. От едан страна – очакването на малко чудо, от друга – различни „изненади“, като например… шипове в гръбнака и на врата. Но не се притеснявайте, мами, имаме решение!

1. Правилна поза: С теглото на бебето, което расте, тялото намира нови и „интересни“ начини да се натоварва. Това може да доведе до болка в гръбнака. Затова е важно да следите за правилната си поза – изправен гръбначен стълб и рамене назад.

2. Упражнения: Някои специализирани упражнения могат да помогнат. Разбира се, преди да започнете каквато и да е дейност, консултирайте се със своя лекар. Плуването, например, е страхотен начин да разтоварите гръбнака си. Пилатес упражненията също са много полезни за гръбната мускулатура и гръбначния стълб.

3. Релаксиращ масаж: Ако имате късмета да имате партньор до себе си, който може да ви масажира вечерта, това ще е чудесно! Освен че предоставя момент на релаксация, масажът стимулира кръвообращението, облекчава напрежението в мускулите и помага тялото да освободи естествени аналгетици като ендорфините. Няма нищо по-хубаво от леките и нежни масажни движения след дълъг ден!

4. Мазила от мас на мармот: Това мазило се получава от маса на алпийски мармот. Смята се, че помага при ставни и мускулни болки. Въпреки че този тип кремове е част от народната медицина, много бременни жени докладват, че им е помогнало при шипове на врата. Винаги се консултирайте със своя гинеколог преди да използвате каквито и да е продукти по време на бременността.

5. Лека йога: Йога може да бъде чудесен начин да разтоварите тялото и душата си. Отново, търсете занимания, които са адаптирани специално за бременни.

6. Отдих: Понякога просто трябва да си дадете почивка. Ако чувствате, че болката ви ограничава, просто почивайте!

Бременността може да предизвика някои физически предизвикателства, но с правилния подход, можете да минете през тях по-лесно. Наслаждавайте се на всеки момент от този специален период в живота ви и винаги се консултирайте с лекар при здравословни проблеми или съмнения.