За детето

Масаж и гимнастика за вашето бебе

Масажът на бебето и гимнастиката, са много важни, за правилното му мускулно и костно развитие. Те помагат на движенията на кръвта и го затоплят приятно. Освен, че ще се харесат на вашето малко бебче, те и ще му помогнат да израсне здраво и щастливо.

Може масажа и гимнастика да се правят по отделно. Масажът да се прави по време на къпане, а гимнастиката за сутрешно събуждане. Това е ваш избор, който можете да съобразите и със самото дете, защото то ще започне да показва, кога иска масаж или раздвижване. Препоръчително е тези упражнения обаче да се правят преди хранене, но трябва и да се прецени времето, за да не плаче детето от глад. Хубаво е ако е след хранене да не е по-рано от 1-1,5 след него.
Масажа и гимнастиката могат да се започнат между четвъртата и шестата седмица след раждането, ако бебето е здраво и е с тегло над 4 кг, като е хубаво да се прилага ежедневно. То трябва да не е облечено, а температурата на помещението да е около 22-24 градуса. Човекът, който ще прави масажа или гимнастиката Трябва да е с по-къси нокти, за да не нарани нежната кожа, да е с топли ръце. Това действие може да е съпътствано и от ласкави думи, за да се поддържа положителен емоционален контакт. Ако бебето е разстроено или се съпротивлява не е препоръчително да се започва процедурата.
По време на самия масаж се извършват се извършват няколко прости действия, които да успокоят бебето, за да се наслади напълно и той да е преди всичко пълноценен: поглаждане, почукване, размачкване и разтриване. Поглаждането може да се прави само с пръсти или с цяла ръка, като отначало пръстите милват кожата, за да я подготвят, а после натискът се увеличава.