Дом и семейство

Навици, които ще допринесат за здраво семейство

Всеки иска да се усмихва повече, да общува спокойно със семейството си и да се наслаждава на спокойствие у дома. Желанието ни е силно, но на много от нас ни убягва как да сплотим семейството си и да създадем една топла и любвеобилна атмосфера за нашата половинка и деца. Тези съвети ще ви помогнат да направите именно това.

 

Яденето заедно спомага за сплотяването на колектива и споделянето. Преди време яденето е било един свещен ритуал, събиращ на трапезата малки и големи. Днес, като че ли го на него се гледа с лека ръка и всеки предпочита да сложи нещо в устата на крак, пред компютъра, или да извади нещо от хладилника винаги, когато е гладен. Храненето на масата трябва да се превърне в ежедневна семейна традиция, защото то сплотява, помага за комуникацията и ви дава чувството на принадлежност. Не случайно в книгите се описват сцени, на които цялото семейство е наредено на масата и обсъждат възникнал проблем, докато се хранят, или просто се забавляват. Изследванията доказват, че двойките, които ядат заедно, са много по-щастливи от тези, които го правят сами.

 

Поздравяването с усмивка всеки път, когато срещнете някого вкъщи или навън, допринася за по-доброто разбирателство в семейството.Това, че сте си близки и живеете заедно в никакъв случай не означава, че трябва да не се поздравите или да се изпратите до вратата, когато някой излиза от дома. Хубаво е да го правите с искрена усмивка на лице, което показва на другия, че наистина се интересувате от него и се отнасяте с нежност. То повиши настроението му. Покажете му, че е обичан.

Тези малки, но значими стъпки към другите в семейството, ще спомогнат за неговото сплотяване и разбирателство и ще подобрят цялостната атмосфера у дома.