Здраве и красота

Пет здравословни проблема, които предаваме на децата си

Всеки родител би искал да даде на детето си най-доброто от своите гени, но наред с положителното, предава и своите слабости или здравословни проблеми.

Родителите искат и се надяват да дадат на децата си най-доброто, за да станат успешни възрастни. За съжаление наред с добрите гени предаваме на потомството си и някои здравословни проблеми.

  • Кожни проблеми

Болезненото акне, например, също може да се предава генетично. Това може да се случи както в младите години, така и на по-късен етап. Същото важи и за розацеята – хронично възпаление в областта на лицето, което често е придружено със силен сърбеж.

За съжаление меланомите – опасни кожни ракови заболявания, също се срещат по-често, ако има генетична предразположеност. Смята се, че рискът е по-висок при мъже със светла кожа, червена коса и разнообразие от нетипични бенки.

  • Проблеми със зъбите

Независимо дали става въпрос за заболяване на венците, кариес или рак на устната кухина – гените играят основа роля. Неправилното подредените зъби също се предава на потомството. Често пародонтитът идва от някои от родителите.

Но пък така, ако знаете, че сте генетично предразположени, ще вземете мерки на ранен етап и ще обърнете внимание на превенцията.

  • Рефлукс

Рефлуксната болест се характеризира с тежки киселини. Предполага се, че и тук има голяма генетична предразположеност. Учените смятат, че това състояние може да се облекчи с промяна в хранителните навици, отказа от алкохола и тютюнопушенето.

  • Алергии

Алергиите стават още по-разпространени през последните десетилетия. Сенната хрема е масово явление, от което страдат около 400 милиона души по света. Ако родителите страдат от различни алергии, вероятността и детето да прояви някоя от тях е голяма. Рискът може да варира значително от човек на човек, а алергията може да се прояви и на по-късен етап.

  • Проблеми с очите

Заболяванията, свързани с очите, също се предават по наследство. Ето защо, ако имате родственици с глаукома, например, не пропускайте ежегодния профилактичен преглед.