За дететоСвободно време

Подходящ спорт за свободното време на децата

Спортът още от ранна детска възраст е от ключово значение за правилното развитие на двигателните способности у децата, тяхната костна и мускулна система, укрепването на имунната система, както и за тяхното цялостно физическо и психическо благосъстояние. В тази връзка е много важно какъв спорт бихте могли да изберете за свободното време на вашия малчуган, за да бъде практикуван от него с удоволствие и да допринесе и за пълноценното му детство.
Физическата активност като цяло, включително играта с приятели навън, е един от най-добрите и ненатрапчиви начини подрастващите деца да поддържат ставите и мускулите си гъвкави, сърдечния ритъм в норма, да подобрят уменията си да се социализират, да се научат на екипна работа и честна игра, на координирани движения, дисциплина и отговорност. И тъй като в днешно време технологиите все повече и повече изместват всички видове спорт и социални прояви, на родителите се пада нелесната задача да открият привлекателен начин, с който да насочат вниманието на детето към по-полезни за неговото развитие дейности, за да им покажат, че има и други възможности за забавление в свободното време освен компютъра и телевизора.
Спортът е точно това, но за да има успех, той трябва да бъде правилно подбран според годините, интересите и уменията на вашето дете. Освен това е много важно децата да чувстват подкрепа от страна на вас-родителите и сами да подбират дейностите, в които имат желанието да се включват. Натискът, твърде високите изисквания и принудителното посещение на определена активност само ще ги разстрои, обезкуражи и ще ги накара да я намразят. А това от своя страна, може да повлияе отрицателно върху цялостното им възприятие за спорта.
За по-малките деца (от 2- до 5-годишна възраст) са подходящи спортове като каране на колело, плуване, гимнастика, игра с топка, които не изискват строга организация или структура на изпълнение.С напредване на възрастта (между 6 и 9 години) те вече са готови за организирани активности като футбол, тенис, лека атлетика, фигурно пързаляне, карате.С навършване на 10-годишна възраст вече могат да участват в комплексни спортове като хокей, волейбол, баскетбол, йога.