Бременност и раждане

Проследяване на бременността

Бременността е един от най-хубавите периоди от живота на жената, но той изисква повишена внимание и специализирана грижа за здравето на бъдещата майка и носеното от нея дете. Проследяването на бременността е свързано с нейното запазване, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на възможните усложненията, свързани с бременността и раждането. То, заедно с добрата пренатална грижа значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво бебе.
В хода на целия процес па бременноста, се наблюдава не само бебето, но и майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високо-рискова бременност, дават се съвети и се назначава специално лечение при наличие на оплаквания от страна на жената. Последните тенденции в областта на пренаталната грижа са в посока на това, че тя трябва да започне още преди бременността, т.нар. преконцепционни грижи, тъй като това е един от начините да се предотвратят усложнения, които биха могли да възникнат впоследствие и да навредят на плода.
Добрата грижа по време на бременност и преди нея включва най-вече прегледи извършване от акушеро-гинеколог, ултразвукови прегледи за установяване на проблеми с развитието на плода, рутинни наблюдения за вродени аномалии, изследвания за болести предавани по полов път, изследване на урина, проследяване на нивата на кръвното налягане и кръвната захар и др.,като е много важно е за вашите прегледи да избирате добре обучени, висококвалифицирани специалисти.
Когато се касае за нормално протичаща бременност без усложнения, за бременната жена е препоръчително да посети своя лекар поне 15 пъти. Правят се и редица изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. Измерване на кръвното налягане и телесното тегло се извършва при всяко посещение. Когато става въпрос за високо-рискова бременност обаче (като например многоплодна бременност или бременност с редица други усложнения), то тогава бременната подлежи на много по-строг и чест контрол и проследяване, като честота на визитите е строго индивидуална и специфична.
Провеждането на такива прегледи и изследвания е много важно условие, осигуряващо раждането на здраво и доносено бебе, както и допълнителна сигурност на майката и лекаря, че става въпрос за една нормално протичаща бременност. Проследяването на и е ключов фактор, касаеш здравето като на майката, така и не плода, ето защо то не трябва да се пренебрегва.