За детето

Съвети от педиатри: как и кога е правилно да махнем памперса на детето?

Периодът на отучване от памперса е важен етап в развитието на всяко дете. За родителите това може да бъде предизвикателство, но с правилния подход и търпение, преходът може да бъде гладък и безпроблемен. Ето няколко съвета от педиатри, които ще ви помогнат в процеса с махането на памперса:

1. Изчакайте правилния момент

Не се опитвайте да отучвате детето от памперса, преди то да покаже интерес или готовност. Това обикновено се случва между 18-24 , но може да варира за всяко дете. Знаци за готовност могат да бъдат интерес към тоалетната, неудобство от мокър или замърсен памперс или желание за носене на обикновени гащички.

2. Бъдете последователни, но търпеливи

Определете ритуал и последователно го следвайте. Това може да включва редовни посещения на тоалетната, използване на гърне и поощрения. Не се ядосвайте и не разочаровайте, ако детето има „аварии“. Това е нормална част от процеса.

3. Използвайте поощрения

Всяка успешно посещение на тоалетната може да бъде наградена с хвалебствени думи, игри или други малки награди. Това ще мотивира детето да продължи в правилната посока.

4. Облекчаващи средства

Тренировъчните гащички за отказване от памперса са чудесно средство за прехода. Те позволяват на детето да усети влажността.

5. Бъдете пример

Децата обичат да имитират възрастните. Покажете им как се използва тоалетната и обяснете защо е важно да се посещава.

6. Говорете за това

Комуникирайте с детето си. Говорете открито за процеса на отучване, защо е важно и какво се очаква от него. Чрез диалога ще помогнете на детето да разбере и приеме промените.

7. Бъдете готови за нощни „аварии“

Отучването през нощта обикновено отнема повече време. Бъдете готови с протектори за матрака и преоблечете детето, ако се наложи, без да правите голям шум около това.

Защо е важно да се откаже от памперса?

Отучването от памперса е важен и вълнуващ момент в развитието на детето. С правилния подход, търпение и разбирателство, преходът може да бъде успешен за детето и родителите.