Бременност и раждане

10 начина да намалите стреса през бременността

Бременността е деликатен период за майката и за плода. Емоционалните и физическите промени са очаквана част от този период и неизбежно предизвикват стрес и безпокойство. Ако им се оставим това може да има негативен ефект върху тялото ви и здравето, както на майката така и на бебето. Прекомерните нива на стрес могат да доведат до повишено безпокойство, което от своя страна може да повлияе на емоционалното развитие на детето.
Повтаряни многократно, всеки път с изреченото на ум успокоение „Е, това го знам”, тези десет съвета наистина могат да намалят нивата на стреса през бременността:
1. Почивката – невъзможността да си отпочинете или да спите спокойно, е сред най-честите причинители на стрес по време на бременността. През този период, настъпват както хормонални така и физически изменения, в резултат на които жените трудно намират удобна поза за сън. Опитайте се да използвате повече възглавници за да подпирате и наместите тялото си.
2. Комуникацията с партньора – Често личните проблеми свързани с обичайни неща като пари, роднини, семейни дрязги са главната причина, която допълнително изнервя бременната жена. Хормоналните промени по време на бременността обикновено значително повишават нивата на емоциите. Говорете с партньора си за нещата, които ви тревожат или ви правят нещастна.
3. Упражненията – С напредването на бременността, двигателната активност става все по-трудна. Въпреки това малко упражнения могат да ви разсеят и отпуснат. Подходящи са йогата, плуването и медитацията.
4. Разходките – въпреки, че може да се включи в упражненията, разходката освен раздвижване ви осигурява и свеж въздух. Разходките на чист въздух са полезни за бебето, а и отпускат напрежението.
5. Музиката – Слушането на хубава музика винаги е начин да разсеете напрежението. Избирайте бавна и релаксираща музика, за да успокоите нервното напрежение.
6. Смехът – Смехът е лечение за всичко. Смело твърдение, но действително смехът намалява нивата на кортизол в тялото, което позволява на мозъка да освободи ендорфини. Ендорфините от своя страна повишават настроението.
7. Правилното хранене – Изключително важно е да спазвате здравословна и балансирана диета по време на бременността. Консумирането на храни богати на омега 3 мастни киселини е известен метод за намаляване на депресията
8. Четенето – четенето е изключително подходящ начин да се откъснете от ежедневните грижи. Книгите фокусират интереса извън проблемите и намаляват стреса през бременността неочаквано бързо. Книгите осигуряват и развитие на въображението на детето.
9. Масажи – Масажът е известен начин за отпускане на мускулатурата и намаляване на цялостното напрежение. Може да отидете на СПА или да помолите партньорът си да масажира стъпалата на краката ви. Това действа изключително отпускащо след напрежението, което трябва да понасят в резултат на увеличеното тегло на тялото.
10. Подгответе се – след като веднъж бременността е потвърдена, трябва да се отдадете на приготовленията си за идващите месеци. Обсъдете финансовата страна на предстоящото раждане с партньора си, подгответе жилището си за бебето, вземете решение за избора на име и т.н. Всяко нещо е важно, защото решенията ви дават сигурност, а сигурността намалява стреса през бременността и ви помага да посрещнете следващите месеци с удоволствието и цялото съвършенство на магията да станеш майка.