За детето

5 най-чести грешки на майките на момчета

Всяка майка се опитва да възпита детето си по най-добрия начин и да го превърне в щастлив и уверен човек. Понякога прекаленото инвестиране в тези стремежи обаче се отразява негативно върху детето. А също така има и известна разлика в отглеждането на момчетата и момичетата.

Ето и кои са 5-те най-чести грешки на майките на момчета

  • Поемане на ролята на бащата

Една от най-честите грешки на майките, които отглеждат синовете си сами или в постоянното отсъствие на бащата, е да поемат неговата роля. Те изземват всички мъжки функции в желанието си да направят своето момче силен мъж и забравят основната си роля на майка.

  • Втълпяване на детето, че няма право да плаче и да показва емоциите си

Обикновено това така или иначе става мото в живота на много мъже, но в случаите, когато вече е техен, осъзнат избор.

Едно момче има право да покаже емоциите си така, както го прави едно момиче. Криенето им зад маска на безразличие е по-лошо за психиката му.

  • Разделяне на задълженията според пола на детето

Когато децата са малки, те обичат да помагат на майка си в домакинството. И няма нищо лошо в това да научите своя син да прави коледни сладки, да си подрежда стаята, да забърсва прах и прочее.

Пълното отдаване на майката също е грешно и за нея, и за децата й. Така те израстват със съзнанието, че жената трябва да работи много, а мъжът само да си почива у дома.

  • Налагане на хобита, които повече подхождат на момчетата

Да речем, че детето иска да се занимава с танци, с музика, с рисуване, а майката настоява да бъде ангажирано с традиционните мъжки занимания, като футбол, боен спорт, шах.

Въпреки че детето в един момент само ще се откаже от хобитата, които много не му подхождат, е хубаво да опита и да трупа опит.

  • Свръхзащита

Много е трудно за една майка да остави своето момче да се справя с трудностите само, но понякога свръхзащитата може да му направи лоша услуга. Детето трябва да придобие самостоятелност, да се научи да прави избори и да носи отговорност.