Бременност и раждане

8 начина, бременните жени да останат охладени през летните месеци

Бременността натоварва тялото, без значение кога ви е термина, напредналата бременност в разгара на лятото прави нещата още по-сложни.

Знаем, че на бременните жени им е още по-горещо през летните месеци, защото освен допълнителното тегло, което носят, техните телесни температури също са малко по-високи.

Това увеличава рискът от топлинно изтощение, защото отнема два пъти повече от енергията тялото на майката, за да охлади себе си и бебето. И топлинно изтощение, се характеризира с мускулна слабост, прекомерно потене, световъртеж и главоболие. Това са само някой от симптомите, които може да доведат до топлинен удар.

Затова е важно да се вземат подходящи мерки, за да се избегне прегряването по време на бременност.

Ето 8 начина, бременните жени да останат охладени и в безопасност през летните месеци:

1. Пийте много вода –  Високите температури, водят до загуба на течности и електролити. Уверете се, че пиете вода със стабилни темпове през целия ден, защото, ако сте жадни, вече сте дехидратирани.


2. Останете
вкъщи – да стоите затворени, през хубавите слънчеви летни дни може бъде малко трудно, но това е най-добрият начин да защитите вас и вашето бебе, от прегряване. Ако трябва да излезете, опитайте да избегнете най-горещите часове на деня, обикновено между 10:00 до 16:00.


3.
Носете подходящи дрехи – Носете дрехи, които позволяват на кожата да диша. Препоръчително е да носите памучни дрехи и да избягвате полиестера.


4. Взимайте освежаващ душ по-
често – Може топлината да ви дойде в повече, дори и в затворени помещения. Освежаващата баня през целия ден ще ви помогне да се охладите.


5.
Яжте по-леки ястия – Режима на храненепо време на бременност, понякога е много труден. Но по-често хранене, с по-малки порции ще поддържа метаболизмът ви стабилен. Ако се храните с големи порции, метаболизмът трябва да работи по-усилено и генерира повече топлина.


6.
Използвайте студени компреси – Намокрете няколко кърпи и ги сложете във фризера. Горещите дни ги извадете и ги сложете на краката си, или на челото си. 


7.
Почивайте си – Понякога, няма по-добър начин да се победи на топлина, отколкото като една дрямка на хладно и в тъмно помещение. 


8.
Не прекалявайте – Сигурно ви се иска да останете във форма по време на бременността, но тренировките и упражненията в летните жеги, не си струват риска.

А вие как се справяте с лените жеги?