За детето

Справяне с детските лъжи: Какво да направите, когато детето ви лъже често?

За детските лъжи, както и за лъжите на възрастните, си има конкретна причина. Много родители остават шокирани, когато установят, че детето им ги лъже често. Погрешната реакция може да накара детето да лъже още повече и това да се превърне в негов навик.

На първо място е важно да определите естеството на лъжата. Може да има различни причини за детските лъжи. Децата все още не могат да съчувстват на другите и да разберат какво причиняват техните лъжи. Въображението също често им помага да преминават през реалността и да лъжат в стремежа си да се доближат повече до въображаемия си свят.

Всяка лъжа изисква различен подход. Решението на проблема зависи от причините, довели до него. Не сте ли твърде взискателни? Не се ли страхува детето от вашата реакция?

И така, какво можете да направите, когато установите, че детето ви лъже често?

  1. Помогнете на детето да каже истината

Ако детето ви е сгрешило, не показвайте колко сте ядосани. Ако винаги реагирате бурно на неговите грешки, то ще се опита да избегне скандала с лъжа.

Уверете детето, че ще приемете истината, каквато и да е и заедно ще решите проблема. Нека то е сигурно във вашата подкрепа. В противен случай ще продължи да ви лъже.

  1. Не бъдете твърде взискателни

Ако очаквате само високи оценки от детето си, то ще се опита да скрие по-слабите си резултати. Вашата строгост и високи изисквания могат да станат причина детето да лъже често.

Наказанията също могат да станат причина за детските лъжи. За да ги избегне, детето ще предпочете лъжата пред истината.

  1. Дайте добър пример

Възрастните често лъжат и децата стават свидетели на това. Те копират поведението на родителите си. Така че, ако се излъгали пред детето, просто му обяснете, че сте направили грешка.

Важно е и да не обещавате неща, които не можете да изпълните. Неизпълнените обещания ще бъдат възприети от детето като лъжи.

  1. Вярвайте в детето си, въпреки лъжата

И накрая, въпреки че сте разбирали за не една и две лъжи на своето дете, не спирайте да му показвате, че му се доверявате. Когато се съмнявате във всяка негова дума, то ще реши, че така или иначе няма да му повярвате и ще лъже по-често.