За детето

Когато детето е привързано повече към единия родител и това не сте вие

През първата година детето се привързва към най-важните хора в живота си. Тази привързаност нараства, когато му давате любов и грижи. Колкото повече време прекарвате заедно, толкова по-силно се привързва детето ви към вас.

Според теорията за привързаността детето може да се привърже към бащата също толкова лесно, колкото и към майката. Понякога детето показва по-силна привързаност само към единия родител и това разстройва другия. Зад това обикновено има редица причини. За щастие, това предпочитание често е временно и може да се промени за всеки период.

Имайте предвид, че детето има различни желания на всеки етап от живота си. Ето и какво играе роля във всяка фаза:

0-6 месеца

На този етап бебето се запознава с хората, които се грижат за него. То се привързва към тези, с които се чувства в безопасност, усеща аромата им, чува гласовете им. Контактите кожа до кожа също много помагат за чувството на привързаност.

От 4 до 6 месеца бебето разпознава лица и също така се оглежда за нови хора. Но то продължава да пази най-широката си усмивка за хората, с които прекарва най-много време. Така че, ако сте на работа непрекъснато и другият родител се грижи повече за бебето, е нормално то да плаче във вашите ръце, а в неговите не.

6-9 месеца

На тази възраст бебето започва да изпитва тревожност при раздялата с човека, който се грижи най-много за него. Научава се да различава непознати и се привързва към тези, на които има най-силно доверие. Ето защо то предпочита да бъде утешавано от човека, който се грижи най-много за него.

9-18 месеца

Детето развива все повече собствения си характер и предпочита да бъде с човека, който най-много отговаря на неговия нрав.

Какво да направите, когато детето е привързано повече към единия родител и това не сте вие?

Важно е да останете един екип с партньора. В идеалния случай той ще ви подкрепи и ще ви съдейства за вниманието на вашето дете.

В никакъв случай не се чувствайте отхвърлени и не се затваряйте в себе си. Не се и опитвайте да спечелите любовта на детето с подаръци, защото само ще го разглезите повече. Вашето дете се нуждае от ясни граници.

Опитайте се да не се притеснявате много и приемете, че е просто фаза, която ще отмине. В крайна сметка вие ще останете у дома и ще продължите да бъдете до детето си ден след ден. Детето ви обича и двамата, дори временно да предпочита другия родител.

18 месеца +

Когато децата отраснат повече и ги запишете в частна детска градина, там ще имат възможност да се срещат с други връстници и да изграждат нови приятелства. А в случай че няма места в градините, винаги може да се намери и детски център за целодневни грижи – през този период няма само единият родител да доминира в грижите, както обикновено се случва през майчинството, а след като ги вземат при себе си и двамата родители ще могат да обръщат внимание по-равно, което ще намали проблема.