Дом и семейство

Коледа без стрес: Как да не загубите празничното си настроение?

Коледните празници са свързани с много вълнения, но понякога се превръщат в източник на силен стрес. Колко ястия да приготвите за голямото си семейство? Откъде да купите подходящи подаръци и какви? Ще се справите ли с украсата на дома? Ами коледното дръвче?

В един момент започвате да чакате с нетърпение празниците да свършат, защото се чувствате уморени и стресирани, още преди да са започнали. Това обаче е жалко, особено в най-красивия период на годината.

Ето как да не загубите празничното си настроение:

  1. Отървете се от фалшивите идеали и големите очаквания

Коледните филми са страхотни наистина, но в реалността нещата не се получават точно така. Понякога се карате с близките си точно навръх празниците, изпускате си нервите пред децата, обвинявате половинката, че не е достатъчно ангажирана с подготовката.

Спокойно, не сте сами! Осмелете се да реализирате собствената си идея за успешно парти. Всичко, което ви прави щастливи, е позволено – дори да няма много общо с традиционната Коледа.

  1. Забравете за перфекционизма

Той е източник на силен стрес по принцип, а в празничния период може буквално да саботира празника ви. Коледата не трябва да е перфектна, а да е истинска. И истинското обикновено не е перфектно.

  1. Кажете „не”, когато се налага

Фирмени коледни партита, училищни базари, концерти, рождени дни, срещи с роднини – графикът ви е пълен с ангажименти, които просто не можете да изпълните. Осмелете се да отмените поне един от тях.

Вижте също: Коледни пожелания за деца

  1. Намелете стреса около коледното пазаруване

Започнете да пазарувате за Коледа един месец по-рано. Изберете подаръците онлайн, така че да спестите време. Решете с какво ще бъдете облечени в празничните дни, така че да не се стресирате в избора в последния момент.

  1. Дайте задача на всеки член на семейството

Коледа е празник на семейството, нали така? Затова би било хубаво всеки да се включи в подготовката според възможностите си. Запомнете: несъвършеното е достатъчно добро! Не критикувайте близките си, ако нещо не ви харесва. В крайна сметка е важно да запазите коледния си дух.