Дом и семейство

Бързо и лесно пролетно почистване на дома

Без значение дали сте майка, която работи извън дома или се грижите за домакинството и децата, то едва ли имате достатъчно време да се изправите пред нелеката задача, а именно пролетното почистване. Как да разпределите отговорностите за грижата за децата и семейството и заедно с това да почистите дома?  Предлагаме ви няколко лесни начина за това, как може да почистите по-бързо и по-ефективно.

Правилното начало винаги е от ключово значение. Няма по-лошо от това да започнете дългото пролетно почистване с купчина мръсни прибори в мивката и пране, което ви чака от седмица. Би ви било много по-лесно да започнете с къща, за която сте се грижили редовно до този момент, за да се съсредоточите върху по-тежките задачи и да напреднете с работата по-експедитивно.

Да направите списък с нещата, които трябва да се свършат също би било добра стъпка. Това ще ви помогне да спестите ценно време, без да се опитвате да разберете, какво остава да свършите и да систематизирате задачите, така че те да са съобразени с останалите ви домашни задължения свързани с грижите за децата и семейството.

Направете почистването забавно, за да може цялото семейство да участва в него. Децата могат да допринесат като изхвърлят ненужното от гардероба си и да махнат това, което вече е старо, износено, или скъсано. Също биха могли и да се отърват от играчките, с които вече не играят или не желаят, но не да ги изхвърлят, а да ги дарят. Напоследък нерядко има кампании, за даряване на играчки на деца, които не могат да си ги позволят. Потърсете помощта на вашия съпруг за по-сложните задачи като местене на мебели или миене на прозорци.

На последно място, веднъж щом огледате дома си, извадете всички неща, от които вече не се нуждаете и не им позволявайте да се трупат. И помнете, че добрата подготовка винаги е ключа към успешното пролетно почистване.