Здраве и красота

Разпознайте ги навреме: 7 признака на дефицит на желязо

Дефицитът на желязо и анемията се развиват, когато загубата на желязо надвишава приема. Измерването на феритин разкрива какви са запасите от желязо. Стойностите му могат да сигнализират за проблем още преди спадането на хемоглобина и появата на анемия.

Дефицитът на желязо не бива да се подценява, защото той носи със себе си редица здравословни проблеми. Нарушената способност на кръвта да абсорбира кислород се отразява на качеството ни на живот. Ето защо е важно да разпознаем навреме симптомите и да вземем адекватни мерки за компенсиране.

7 признака на дефицит на желязо:

  1. Затруднено дишане

Дори леката тренировка може да затрудни дишането и да ви причини сериозен дискомфорт. Възможно е да имате чувството, че не можете да си поемете дълбоко въздух, все едно имате буца на гърлото.

Този симптом може да е съпроводен и от замайване и световъртеж. Потърпевшите се оплакват от това по-често през летните месеци, когато и нивата на кръвното варират.

  1. Умора

Постоянно се чувствате уморени и изтощени. Възможно е и да сте раздразнителни, разсеяни и нетрудоспособни. И това не е случайно!

Тялото се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин и да транспортира кислорода. Когато то не е достатъчно, не е чудно, че тялото не се чувства особено енергично.

Ето защо, когато започнете приема на таблетки, промяната е осезаема още в първите дни.

  1. Разболявате се по-лесно

Дефицитът на желязо може да бъде по-сериозен, отколкото смятате. Той отслабва имунната система и способността на тялото да се бори с бактериите и инфекциите. В резултат на това се разболявате често и трудно се възстановявате след това.

Този симптом е особено изразен през зимните месеци и пролетта. Тогава по правило организмът страда от различни дефицити.

  1. Усещате често мускулни болки

След тренировка се нуждаете от повече време от обикновено, за да се възстановите. Усещате мускулна болка и това е така, защото мускулите се нуждаят от желязо.

Колкото по-тежки са физическите ви натоварвания, толкова по-задълбочен може да стане дефицитът. Хранителните добавки тук могат да помогнат.

  1. Главоболие

Вече казахме, че недостигът на желязо води до влошено транспортиране на кислород до тъканите. И това освен другите последици, може да причини и главоболие, а също така и гадене.

При коригиране на диетата и приема на таблетки, този проблем би трябвало да изчезне бързо. Следвайте инструкциите на вашия лекар, тъй като лечението изисква време.

  1. Слаби нокти

Ноктите са с грапава повърхност или са изпъкнали. Лесно се чупят и не изглеждат здрави. Освен проблем с ноктите, е възможно да имате и косопад. Бледата кожа също е характерна за недостига на желязо.

Всичко това обаче може бързо да изчезне с правилното лечение.

  1. Сърцебиене

Разбира се, това може да е причинено от много други фактори. Но ако някои от другите признаци ви звучат познати, е хубаво да не неглижирате сърцебиенето.

Нервността и тревожността допринасят за влошаването на този симптом. Липсата на желязо и кислород ви пречи да се отпуснете и да се чувствате спокойни.