Бременност и раждане

Това се случва в мозъка на жената по време на бременност

В тялото на жената настъпват много промени по време на бременността: започва истинска фаза на ремоделиране. Пространството се реорганизира, всичко органи, включително мозъка, работят усърдно, за да осигурят добра среда за бебето.

Много митове се разпространяват около темата за бременността, но знаем ли достатъчно за това какво всъщност се случва в мозъка на бъдещата майка? Вероятно не съвсем.

Как бременността влияе на мозъка?

По време на бременността жената губи сиво вещество, но това не означава, че интелигентността й започва да страда в резултат на това. Мозъкът е много по-подготвен и чувствителен, така че бъдещата майка да може да разпознава и интерпретира по-добре емоциите на бебето.

За да се създаде пространство и да се свърже отново, мозъкът прави един вид „изчистване” на някои стари невронни връзки и създава нови.

Намаляването на сивото вещество по време на бременност е съпоставимо с процеса, през който преминаваме по време на пубертета – тук също се развиват нови мрежи в мозъка, а други се разпадат.

Съществува ли наистина „деменция” по време на бременността?

Вероятно сте чували, че бременните жени забравят по-често? Заради това се разпространява и митът, че страдат от гестационна деменция. Всъщност се осъществява само ново фокусиране, което може да се опише като „тунелно виждане”.

Така че не се притеснявайте, ако не можете да си спомните какво трябваше да купите от магазина или кога беше рожденият ден на някой приятел или близък.

Хормоналният безпорядък, който цари по време на бременността, може да повлияе всички важни функции на мозъка, но това е просто временен процес. След раждането всичко започва бавно да си идва по местата.

Може да забележите обаче, че чувствителността към определени хора или събития, остава и след като станете майки. Възможно е дори да намразите определени аромати или храни завинаги. И това се случва при много жени, така че няма за какво да се тревожите.